Назад

Улогата на социјалните медиуми во општеството 3/28/23

Социјалните медиуми се дефинирани со нивната интерактивност, поврзаност и содржина генерирана од корисниците.

Во денешното општество, употребата на социјалните медиуми стана неопходна секојдневна активност. Социјалните медиуми обично се користат за социјална интеракција и пристап до вести и информации и донесување одлуки. Овие медиуми се вредна алатка за комуникација со другите локално и ширум светот, како и за споделување, креирање и ширење информации. Социјалните медиуми можат да влијаат на одлуките за купување на потрошувачите преку прегледи, маркетинг тактики и рекламирање. Во суштина, социјалните медиуми огромно влијаат на нашата способност да комуницираме, да формираме односи, да пристапуваме и да шириме информации и да ја донесеме најдобрата одлука.

  

Развојот на мобилната технологија игра суштинска улога во обликувањето на влијанието на социјалните медиуми. Низ целиот свет, мобилните уреди доминираат во однос на вкупните минути поминати на интернет. Тие ги ставаат средствата за поврзување каде било, во секое време на кој било уред во рацете на сите.

Социјалните медиуми се почесто стануваат многу корисна платформа за бизнис. Социјалните медиуми направија напредок во бизнисот преку онлајн купување. Многу онлајн бизниси добиваат многу добар профит од ова. Сега трендовите на купување се променети и луѓето, кои немаат време физички да одат да купуваат роизводи заради нивниот брз начин на живвеење, купуваат онлајн.

Социјалните медиуми значително го променија начинот на регрутирање и ангажирање вработени. Неодамна, менаџерите почнаа да користат мрежни страници за да ја анализираат основата на образованието на соговорникот и активностите во кои тие се вклучени. Социјалните медиуми помагаат да се организираат видеоповици, конференции и состаноци. Компаниите можат да ги организираат своите состаноци виртуелно, не треба да поставуваат локација и да доаѓаат од различни далечни места. Тие го закажуваат состанокот онлајн и ги искористуваат предностите на компонентата на социјалните медиуми.

Колку и да звучи добра константната состојба на поврзаност со сите, социјалните медиуми секако имаат и лоши страни, со оглед дека на нив нема “филтер“ за отстранување на се она што е “лошо“, поим што е релативен за сите.

Демнење, кражба на идентитет, лични напади и злоупотреба на информации се некои од заканите со кои се соочуваат корисниците на социјалните мрежи. Најчесто виновни се самите корисници кои споделуваат содржина која не треба да биде во очите на јавноста. Конфузијата произлегува од недостатокот на разбирање за тоа како всушност функционираат приватните и јавните елементи на онлајн профилот. За жал, кога ќе се избрише приватната содржина, обично е предоцна. а содржината може да предизвика проблеми во личниот и професионалниот живот на луѓето.

Ширењето на лажни веста исто така е многу голем проблем во денешно време. Сите зависиме од интернетот кој ни помага во нашето истражуавње и општо информирање, но во време кога лажните информации се многу почести, се тоа ни е отежнато.

Од едно истражување спроведено во 2022 година, луѓе во 19 земји одговориле на прашањето: Дали социјалните медиуми се добра или лоша работа за демократијата во нивната земја? Просечната вредност од 57% во 19 земји велат дека тоа е добра работа. Речиси во секоја земја, речиси половина или повеќе го кажуваат ова, со чувството најчестo во Сингапур, каде што приближно три четвртини веруваат дека социјалните мрежи се добра работа за демократијата во нивната земја. Меѓутоа, во Холандија и Франција, околу четири од десет се согласуваат. И во САД, само околу една третина мислат дека социјалните медиуми се позитивни за демократијата - најмал удел меѓу сите 19 земји кои биле испитани.

Социјалните медиуми во општеството имаат свои добри и лоши страни, но едно е сигурно – нема да се откажеме од нив во блиската иднина. Поради ова, треба да сме многу внимателни каде ги шириме нашите информации, каде истражуваме за одредена тема, кои личности ги следиме и како постапуваме со бесконечниот број можности кои ни ги даваат овие прилично нови додатоци на нашиот живот.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                             Мила Наумовска IX-г

                                                                                                                                                                                                                                                                       Ментор-проф.Даниел Божиновски