Назад

Ден на пролетта и екологијата 3/22/22

21 март е вообичаената дата на која настапува пролетна рамноденица (првиот ден на пролетта) на северната полутопка, односно есенска рамноденица (првиот ден на есента) на јужната полутопка.

Пролетта е време кога природата се буди од хибернација. Првата сочна трева избива од земјата, пупките на дрвјата цветаат, првите цветови растат. На брезите веќе се појавија мирисни лисја. А на гранките на евлата висат златни обетки. Цветаа лилјаните на долината. Сè наоколу станува зелено, се отвора кон топлите зраци на сонцето, мириса со нежни мириси. Птиците доаѓаат од југ, се појавуваат разни инсекти. Животот наоколу врие!

По тој повод учениците од ООУ„Кирил Пејчиновиќ“- Кисела Вода, Скопје засадија цвеќиња и дрвја во училишниот двор, воедно изработија и ликовни творби во кои има еко пораки за зачувување на природата.